poniedziałek, 30 lipca 2012

Kurczak duszony z cukinią i pomidorami

Kiedy Wojtek ma wolne, zdarza mu się wyręczać mnie w kuchni :) Tak było i dziś. Na obiad zjedliśmy więc kurczaka z cukinią i pomidorami z puszki, bez żadnych więcej dodatków - może oprócz zieleniny w postaci natki pietruszki.






Do przygotowania tej wybornej potrawki potrzebne są:
- podwójna pierś z kurczaka
- dość duża cukinia (albo dwie małe - a w sumie ilość, jak zawsze, zależy od upodobań przecież :) )
- pomidory z puszki
- przyprawy

Najpierw należy pokroić w kostkę kurczaka oraz cukinię. Kurczaka doprawić trzeba przyprawami orientalnymi (orient shoarma i przyprawa do gyrosa), ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pestkami chili (jak kupuję chili, to potem suszę z nich pestki i używamy ich do przyprawiania dań), sezamem, sosem sojowym i pieprzem.
Cukinię podsmażyc na niewielkiej ilości oleju roślinnego, kiedy zmięknie - dodać kurczaka. Na sam koniec, gdy mięsko będzie już gotowe, należy dodać pomidory z puszki, poddusić jeszcze chwilę, aż składniki się dobrze połączą i podawać.
My zjedliśmy bez żadnych dodatków, jedynie oprószone natką pietruszki, ale można oczywiście podać z makaronem, ryżem, ziemniakami czy pieczywem. Można też, rzecz jasna, dodać więcej warzyw, ale to połączenie jest tak lekkie i wakacyjne, że mnie urzekło i sądzę, że jest wystarczająco dopełnione.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz